Giovanni De Simone

ItaliëGiovanni De Simone werd geboren in 1930 in Palermo, Italië aan de Siciliaanse kust. Hij kwam uit een aristocratisch gezin en als kind reisde hij al naar Somalië dat destijds een Italiaanse kolonie was. Later komen we hier en daar ook Afrikaanse aspecten tegen in zijn werk. Hij hielt van de warme mediterrane zon en het eiland Sicilië en schilderde veelvuldig het dagelijkse leven met de dagelijkse bezigheden van het dorpse leven. Al zijn werk werd per stuk met de hand beschilderd waardoor een vintage De Simone een echt unicum is en tegenwoordig een zeer gewild verzamelobject. 

Zijn werk kenmerkt zich door het gebruik van intensieve kleuren in de modernistische soms kubistische stijl. Het is duidelijk dat hij geïnspireerd werd door Picasso. Er is zelfs een hardnekkig misverstand dat hij bij Picasso gestudeerd heeft maar dat is inmiddels door zijn familie weerlegd.

Na de tweede wereldoorlog is hij met zijn ouders in Emilia-Romagna, de geboortestreek van zijn moeder gaan wonen en is daar gaan studeren aan het 'Instituto d’Arte per la Ceramica' in Faenza. Hij keerde daarna terug naar Sicilië waar hij zijn studio in Palermo opende. De studio produceerde kommen, borden, mokken, vazen en andere gebruiksvoorwerpen, maar ook tegels en keramische muurtableaus. Er waren gewoonlijk tussen de vier à zes decorateurs actief en hoewel de kleuren en thema's redelijk uniform waren, had elke decorateur zijn eigen stijl. Echter Giovanni was de enige kunstenaar die al het werk signeerde met 'DeSimone' waardoor hij de controle over de fabriek behield.

Na zijn pensionering in 1981 hebben de drie dochters van De Simone zijn studio voortgezet totdat deze in 2008 failliet ging. De Simone stierf in 1991 en liet zijn bedrijf na in de creatieve handen van zijn dochters. Zij werkten door in de geest van hun vader. Inmiddels werkt Susanna in haar eigen fabriek 'La Fabbrica Della Ceramica' waar ze de stijl van haar vader trouw blijft. Onlangs is er ook een andere fabriek geopend waar veel van de oorspronkelijke decorateurs werken die nieuwe stukken in De Simone-stijl produceren.Klik hier voor de gerennoveerde lamp in de collectie.


Back to Top