Pieter Groeneveldt

Nederland


Pieter Groeneveldt in zijn aardewerkfabriek (1946)


Pieter Groeneveldt (1889-1982) werd geboren in Batavia, het huidige Jakarta en kwam als kind naar Nederland. Hier volgde hij aan de Rijksacademie te Amsterdam een opleiding tot kunst-, portretschilder, maar uiteindelijk richt hij zich voornamelijk op het maken van keramiek.

In 1923 begint hij aan het Haagse Noordeinde een bloemenwinkel, Sheherazade die hij in 1950 verkoopt. Via deze winkel komt hij in aanraking met de aardewerkfabriek Amphora, gevestigd in Oegstgeest, waar hij zijn eerste aardewerk laat produceren. In 1925 opent hij zijn eerste eigen werkplaats in Wassenaar die in 1927 verhuist naar Voorschoten. In 1938 wordt hier aardewerkfabriek Groeneveldt opgericht. In 1973 ging de fabriek failliet.

In de jaren voor de tweede wereldoorlog maakte Groeneveldt naast veel vrij werk ook kleine series sieraardewerk. Hij gebruikte met name fijne, witbakkende klei en monochrome glazuren in strakke vaak geometrische vormen. Van de tijd tijdens de tweede wereldoorlog is weinig bekend. Het seriewerk uit de oorlogsjaren verschilt van het vroege seriewerk in het gebruik van meestal roodbakkende klei, andere glazuren en nieuwe vormen. Na de tweede wereldoorlog veranderd de productie drastisch. Er was schaarste aan gebruiksvoorwerpen. In deze tijd breidt hij de kookpottenserie Forta, een samentrekking van 'van fornuis op tafel', uit. De laatste jaren van zijn leven maakte Groeneveldt unieke stukken vanuit zijn huis in Voorschoten. Hij werkte hier in zijn serre. Deze periode wordt daarom de serreperiode genoemd.

Groeneveldt wordt gezien als de uitvinder van 'travertijn', ook wel boombasteffect genoemd. Dit werd een belangrijk stijlkenmerk van zijn werk en ook hét kenmerk van onderstaande lampenvoet.

Het museum Voorschoten bezit een grote Groeneveldt collectie uit de collectie Lamboo en de collectie Briët. De Projectgroep Pieter Groeneveldt werkt al geruime tijd aan een inventarisatie van zijn werk. Het resultaat daarvan kunt u volgen op de website pietergroeneveldt.nl

andere bron: wikiwand.com



Klik hier voor de gerennoveerde lampenvoet in de collectie.



Klik hier voor de een andere gerennoveerde lampenvoet van Pieter Groeneveldt in de collectie.



Andere varianten van deze lampenvoet van Pieter Groeneveldt vind u in het archief waar de verkochte items staan: LI-006 | Li-005 | Li-004


Back to Top